Hva skal til for at flyktninger og innvandrere blir mer uavhengig og klarer seg selv? Konferansen vil presentere hvordan innvandrere og flyktninger får et sterkere fotfeste i arbeidsmarkedet og flyktningers psykiske helse er sentralt et livsmestringsperspektiv.
Myndiggjøring av minoriteter i et livsmestringsperspektiv er nødvendig for god integrering. Men slik er det ikke mener foredragsholder: Juhar Yasin Abamosa. Minoriteter som kommer fra andre land møter et system i norge som behandler de som en gruppe og ikke individuelt. Med utgangspunkt i egen integreringshistorie og forskning, så møter flytninger og minoriteter en skepsis og kritisk holdning fra integreringsapparatet i Norge. Spesielt når det gjelder deres tanker og ambisjoner for valg av utdanning og arbeid. Minoritetsgruppen blir loset kun i en retning som systemet i Norge har lagt opp til mener han.
Juhar Yasin Abamosa kom fra Etiopia til Norge i 2013. I dag 13. år senere snakker han flytende norsk, har tatt doktorgrad og er førsteamanuensis ved Universitetet i Innlandet. Juhar har høsten 2025 vært opptatt av å se på det norske systemets vei og forventning til hva flyktninger skal følge, uavhengig av bakgrunn, talenter og interesser. Foredragsholder har noen anbefalinger til endring av det norske integreringssystemet:
Hvilken "bagasje" av hendelser har flyktninger med seg fra sitt hjemland? Og i lys av dette, hvordan kan flyktninger bli integrert i Norge i et mestringsperspektiv? Foredraget vil videre presentere faktorer i integreringsarbeidet som er viktig for god psykisk helse.
Håkon Stenmark, konstituert senterleder RVTS.
Livsmestring handler også om hvordan få og beholde et arbeide i det ordinære arbeidsmarkedet. Hvordan kan da bedrifter være en ressurs og viktig aktør for minoritetsgrupper, slik at de blir godt integrert? Hvilke metoder bidrar til de gode prosessene og hvilken gevinst får bedriften ut av dette?
Foredraget vil trekk fram viktige spørsmål vi søker svar på:
Forankring i ledelsen: Hvordan ledere kan gå foran og bygge en inkluderende bedriftskultur.
Konkretisering av mål: Praktiske eksempler på hvordan bedrifter kan sette mål for mangfold og utvikle opplæringsprogrammer som støtter inkludering.
Inkluderende rekrutteringsprosesser: Verktøy og metoder for å sikre at rekrutteringinkluderer talenter fra underrepresenterte grupper.
Partnerskap med inkluderingsaktører: Hvorfor samarbeid med NAV og tiltaksbedrifter er en vinn-vinn-strategi.
Kultur og evaluering: Hvordan skape en arbeidskultur som ikke bare inkluderer, men også sikrer langsiktig suksess.
Karriereveiledere møter daglig flerkulturelle veisøkere og man vet at veiledningssamtaler med flyktninger og innvandrere kan være utfordrende både når det gjelder språk-, kultur- og systemforståelse. Hva skal til for å få en velykket karriereveiledning? Foredraget vil legge vekt på hvordan sikre språkforståelse, systemforståelse og kulturforståelse og samtidig holde seg til etiske retningslinjer (litt om etiske utfordringer og dilemmaer i flerkulturelle veiledninger).
Karrieresenteret i Østfold har karriereveiledere med solid fagkompetanse, er sertifiserte i flere karriereverktøy, og har lang erfaring med både karriereveiledning og kursvirksomhet. De kjennetegnes av stor grad av empati, åpenhet, tillitsskapende evner og profesjonalitet.
Årets konferansier er Ingeborg Lykseth. Hun er utdannet innen psykiatri og hun er sertifisert Co-active coach fra CTI (Coaches Training Institute). Hun har også har et års tilleggsutdannelse med CTI Leadership Training fra Spania. Hun har gjennom sin mangfoldige bakgrunn stor bredde i sin fagkrets, fra psykiatri og coaching, til filmregi og som prosessleder på workshops, som foredragsholder og som inspirator. Hun har utviklet og etablert et helt unikt og sammesatt program med elementer fra flere av disse fagfeltene, FROG Online Identity. Ingeborg ble i 2012 kåret til årets sosiale entprenør av FERD-konsernet.