Innstramming av kravene til bruk av lærlinger i offentlige oppdrag - hva betyr dette for oss? Årets konferanse vil presentere hvordan vi kan skreddersy en god overgang fra skole til lærebedrift, hvordan bistå lærlinger med psykisk helseutfordringer og kan kunstig intelligens effektivisere arbeidet med lærlinger?
Trude Tinnlund, nestleder av SRY åpner konferansen.
SRY sitt mandat er bla.
Det at næringslivet tar i mot lærlinger er selve grunnmuren i lærlingordningen. Men hva er årsaken til dette? Lærlingordningen har vært i gradvis vekst over veldig mange år, men det er ofte veldig lokal og begrenset kunnskap om hva som driver denne utviklingen. Basert på egen forskning og kunnskap på området vil statsviter og forsker, Håkon Høst ved NIFU holde et foredrag og debatt på dette området. Vi har i tillegg invitert representanter fra næringslivet til diskutere og ha en samtale rundt disse spørsmålene:
Hvert år tar Podium imot 400 unge voksne som står uten læreplass etter VGS og har falt utenfor både arbeid og utdanning. «Hos oss er det ingenting som blir overlatt til tilfeldighetene.» sier Elin Heggen, hovedveileder i Podium. Veilederne iPodium fungerer som katalysatoren mellom ungdommene og lærebedriftene. I kursperioden er ungdommene aktive på vei mot sin læreplass. Elin forteller videre: «Hver deltaker hos oss får en skreddersydd jobbmatch med bedriften de skriver lærekontrakt med, og vi følger bedriften og lærlingen hele veien til målet».
På konferansen vil Podium dele sin innsikt og erfaringer med tverrfaglig samarbeid med Nav, Fylkeskommuner og lærebedriftene hvor oppdraget handler å hjelpe unge voksne inn i læreplass og fullføring av yrkesfaglig utdanning.
Vi vil beholde ungdommen og arbeidskrafta i regionen, men det finnes ikke et ønsket skoletilbud, hva gjør vi da? Manglende lokale utdanningstilbud gjør det vanskelig å skaffe faglært kompetanse til næringslivet.
Bedriftsmodellen gir oss nye muligheter. Du kan ta fagbrevet hjemme i etområde som ikke gir utdanningstilbudet du ønsker. Gjennom denne fleksiblemodellen kan både ungdommen og regionens ønsker og arbeidskraft bli innfridd.
Formålet med Bedriftsmodellen er å sikre gode og skreddersyddeopplæringstilbud som ivaretar behovet for faglært arbeidskraft.Bedriftsmodellen er et samarbeid mellom Nord-Troms videregående skole, ARENANord-Troms, ulike opplæringskontor og flere bedrifter i regionen
Hvordan kan arbeidslivet bidra til å forebygge problematisk bruk av alkohol, rusmidler og spill blant lærlinger? Hvordan kan ressursene rundt lærlingene samarbeide om hjelp og støtte dersom de får utfordringer? Akan kompetansesenter gir deg et innblikk i trendene knyttet til rus blant unge, og hvordan det kommer til syne på læreplassen. Du får konkrete tips og råd, eksempler fra arbeidslivet, og verktøy du kan ta med deg i møte med lærlingene.
Lærlinger med psykiske helseutfordringer er en sårbar gruppe som står i fare for å havne i utenforskap. Hvilke tegn og symptomer som er typisk for disse utfordringene og hvordan kan disse komme til uttrykk i en lærebedrift? Hva kan du som bistår lærlinger gjøre for å imøtekomme og håndtere dette?
PPT Trøndelag vil i dette foredraget presenterer råd og veiledning på hvordan imøtekomme utfordringer knyttet til læring og psykisk helse i lærebedriften. Fylket har utarbeidet en meget god veileder på dette området og vil trekke fram følgende momenter i sitt innlegg:
Psykolog og gruppeleder i PPT Trøndelag; Elise Mastad Rønning og Psykolog Linn Blomsø vil presentere foredraget.
For de som bestiller overnatting er 3 retters festmiddag inkludert. Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping.
Er du nysgjerrig på bruk av kunstig intelligens (KI) i ditt eget arbeid og oppfølging av lærlinger? I dette foredraget får du kunnskapen du trenger for å komme i gang. Du får praktiske tips til hva du kan bruke KI til for å effektivisere jobben du har, og du lærer hva som skal til for å få gode svar. Foredragsholder vil gi oss noen gode verktøy og råd for bruk av KI for å effektivisere arbeidet:
Hva er barrierene og mulighetene for å lykkes med en god overgang fra skole til læreplass? Bardufoss videregående skole tar utgangspunktet i den enkelte elev sine forutsetninger for å lykkes med dette. Målet er å få, beholde og bestå utdanningen. Hvordan arbeider skolen med dette arbeidet? Hvilke barrierer kan oppstå og og bli utfordrende? Få med deg et praksisnært foredrag som vil presentere ulike metoder for individuell kartlegging, metoder og tilrettelegging for å nå målene.
Bardufoss videregående skole kan vise til gode resultater i deres arbeid.
Rehabiliteringssenteret AiR har siden høsten 2021 drevet eteget tilbud for unge voksne i alderen 18-30 år (AiR UNG), for å få unge inn i eller tilbake til arbeid/utdanning tross helseutfordringer.
Tilbudet viser i dag lovende resultater og har hjulpet mange unge mennesker å få innpass i arbeidslivet. 4 av 5 rapporterer bedre helse, 70 % øker motivasjonen for arbeid/utdanning, og 83 % står i jobb etter12 måneder.
Det er gjennomført flere samarbeidsprosjekter, blant annet med IA-bransjeprogrammet og ulike opplæringskontor om utsatte lærlinger. Samtidig som det står mange unge på utsiden av arbeidslivet er det mange bransjer som har behov for kvalifisert arbeidskraft. Å få lærlinger gjennom lærlingløpet, samt få unge til å mestre og stå i arbeidet over tid er avgjørende for å sikre dette.